Opțiunea Default și înșelătoria Poștei Române

Reading Time: 2 minutes

Opțiunea Default/ Automată

se folosește ca opțiune recomandată dintr-un set de alegeri. Aceasta nu limitează opțiunile, însă în lipsa unei acțiuni diferite din partea persoanei care ia decizia, aceasta va fi aleasă automat.

Ex 1. Wordul are ca font Calibri, mărimea 11. În lipsă de o acțiune de schimbare, din setări, a fontului, acesta va fi utilizat Default de utilizatori.

Ex 2. Vrei să cumperi un pachet la muzeul X care are inclus și sala Heta, sala Nino și subsolul Dansator. Muzeul îți va recomanda varianta aleasă de cei mai mulți vizitatori (teoretic) și, dacă nu vrei să schimbi opțiunea, te vei alege cu sala Heta, sala…

growth hacking

Poșta Română și Opțiunea Default

Opțiunea Default poate fi folosită în beneficiul nostru – atunci când ni se reduce anxietatea alegerii -, sau în detrimentul nostru – atunci când sunt selectate automat lucruri de care nu avem nevoie.

Ex 3. Poșta Română: atunci când creezi ABW-ul, au selectată automat Căsuța „Factaj Livrare”. Dacă vă întrebați ce este, e livrarea acasă, am aflat și eu. Costă 8 lei.

Sunt două lucruri de urmărit:

  1. informația e ambiguă, oamenii nu știu ce înseamnă factaj livrare;
  2. opțiunea este automată, deși nu este clar câți o doresc neapărat. Omul descoperă la poștă această eroare iar factorul poștal trebuie să modifice ABW-ul sau clientul va merge pe „lasă că merge și așa”.

Folosirea nudgeurilor în mod greșit sau rău intenționat se numește Sludge. Termenul este inventat tot de R. Thaler și C. Sunstain.

posta romana si optiunea default

Un alt Studiu de Caz înrudit, despre Y Combinator – îl găsești aici.

Dacă ți se par interesante articolele mele, dă o șansă newsletterului 😀

Mai jos puteți comenta sau shareuri acest articol.

Mulțumesc în avans 😉


Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus