obiceiuri

Cum îți formezi mai ușor un obicei? (știință)

Reading Time: 4 minutes

E mai bine să repeți un obicei la aceeași oră sau să-ți oferi anumită flexibilitate?

Există nenumărate studii care arată că un obicei devine stabil și automat atunci când îl repetăm la aceiași oră. Ne spălăm pe dinți dimineața, bem cafeaua la aceeași oră, mergem la sală la aceeași oră sau scriem 3 pagini la cartea noastră în același interval de timp. Cu cât repetăm mai mult, cu atât acel obicei ne va intra în reflex și nu ne vom mai gândi la el atunci când îl executăm.

Media este de 66 de zile pentru a se forma un obicei. Poate dura între 18 și 254 de zile, arată studiile.

Cercetătoarea Katy Milkman a descoperit, totuși, ceva diferit. Un obicei se poate fixa mai bine dacă… renunțăm la rigiditate.

Ce înseamnă asta?

Ea, împreună cu colegii săi, au făcut un studiu pe angajații de la Google. Jumătate dintre participanți trebuiau să se ducă la sală de trei ori pe săptămână, la aceeași oră. Jumătate aveau același lucru de făcut, dar puteau să se ducă la orice oră, având un program mai flexibil.

Chiar dacă ambele grupuri au continuat să se ducă la sală și după ce studiul s-a terminat (a durat o lună), cei care au avut program flexibil au reușit să continue obiceiul și să se țină de el.


De ce?

Cei cu program rigid renunțau la sală dacă ceva se întâmpla la ora pe care ei o aleseseră pentru exerciții. Odată ce renunțau, era mai ușor să sară și peste a doua sau a treia ședință de antrenament. Ne recunoaștem și noi în acest exemplu deoarece, dacă ne-am propus vreodată să facem ceva zi de zi, la aceiași oră, și nu am reușit să ne ținem de obicei două zile la rând, după aceea am renunțat mult mai ușor.

Cei care au avut program flexibil au reușit să se țină de mersul la sală, deoarece chiar dacă nu se duceau la o anumită oră la care se gândiseră, puteau să meargă oricând mai târziu. Aveau o misiune și, indiferent de impedimentele de peste zi, găseau timp pentru aceasta.

Reflectând la obiceiurile mele, pot susține că varianta a doua, cu programul flexibil, m-a ajutat să mă țin de ele, de-a lungul timpului.

obicei
Obiceiuri bune

Exemple

O să notez câteva dintre ele, și cum am evoluat de la rigiditate la flexibilitate:

  1. Duolingo: la început făceam exercițiile la aceiași oră, dar mi-am dat seama că nu e fezabil pentru mine așa că am ajuns să fac exercițiile oricând aveam timp, peste zi. Chiar și la 23 noaptea. Am terminat Duolingo în 266 de zile consecutive.
  2. Mondly: la fel, practic limba franceză atunci când am timp peste zi, anunțată fiind de notificările setate ca remindere.
  3. Terapia prin scris: de 10 ani scriu în caiet ceea ce unii mai numesc „morning pages”. La început păstram obiceiul de a scrie prima dată când mă trezeam, dar cum programul meu fluctua, am schimbat asta. De mulți ani scriu la ore diferite de dimineață, uneori și după-amiază, însă mă țin de obicei.
  4. Meditația: de câteva luni am început să meditez și chiar dacă am trecut în agendă acest ritual în fiecare zi de la ora 07:30, meditez între 06:00 – 10:00, în funcție de cum am programul și cum mă trezesc.
  5. Alergarea: când mă antrenam pentru competiții aveam un program fix care mă frustra foarte tare, dar acum alerg ori dimineața, ori seara. Regula este să alerg de 2-3 ori pe săptămână, nu contează în ce zile.

Mai am și ale obiceiuri, însă ideea de bază e aceiași: te poți ține mai cu ușurință de planurile tale dacă permiți o doză de flexibilitate în viața ta. Însă îți asumi că, deși nu ai un program rigid, te vei ține de obiceiurile tale așa cum ți-ai promis și stabilit după propriile tale reguli.

Iar dacă vrei să-ți fie și mai ușor să faci ceva, știința ne-a lăsat „cues” – triggeri.

Triggeri / Cues

Dacă dorești să îți amintești de ceea ce ai de făcut fără să-ți folosești toată energia pentru acest lucru, triggeri te pot ajuta în acest sens.

Cum funcționează?

Triggeri pot suna așa: „când se va întâmpla X, voi face Y”.

Exemplu:

* Când trec pe lângă o farmacie, îmi voi cumpăra Z.

* După ce plătesc rata la bancă, îmi voi revizui Excelul cu finanțele personale.

* După fiecare plimbare cu câinele meu, în ziua de sâmbătă, alerg 4 km.

* Imediat ce închid laptopul seara, citesc 5 pagini.

* După ce mă spăl pe dinți seara, folosesc ața de dinți.

* În timp ce fac cafeaua, execut 5 genuflexiuni.

Asociind mereu acești triggeri, puteți reuși să integrați noi obiceiuri sănătoase în viața voastră, fără prea mare efort.

  • ”Habits are like default settings for our behavior. They put good behavior on autopilot. The more you repeat an action in familiar circumstances and receive some reward (be it praise, relief, pleasure, or cold hard cash), the more habitual and automatic your reactions become in those situations.
  • Too much rigidity is the enemy of a good habit. By allowing for flexibility in your routines, your autopilot can become flexible, too. You will find you respond consistently even under unideal circumstances. Overall, you’ll build “stickier,” more lasting habits.” Katy Milkman, How to change.

Tu ce triggeri folosești pentru obiceiurile tale?


Mai jos puteți comenta sau shareuri acest articol.

Mulțumesc în avans 😉

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus