monitorizare si date

De ce măsurarea este ingredientul secret al vieții sau afacerii

Reading Time: 6 minutes

Progresele ne dau energia de a merge mai departe.

Set-back-urile ne ajută să ne oprim, să analizăm situația și să schimbăm ceva.

Fără o monitorizare atentă a celor două, plutim în derivă. Și asta se poate face prin măsurare. Știu că sună dur, însă lipsa de viziune și claritate îi face pe mulți oameni să sufere o mare anxietate. Și pe multe businessuri să se zbată constant, fără o metodă de ieșire.

Lucrurile ar fi mai simple, nu neapărat mai clare – deoarece sunt în spate factori pe care nu-i înțelegem – dacă ne-am monitoriza. Însă, așa cum fiecare om de pe pământ a experimentat asta, ne lovește lenea. Sau, cum o mai numesc unii, viața.

Căutați mai multă libertate, claritate și stare de bine? Atunci aveți nevoie, fie în viața personală, fie profesională, de a ținti cât mai aproape de realitate. Ca să faceți asta trebuie să vă cultivați, pe cât posibil, o cultură a datelor.


Două metode prin care oamenii își măsoare acțiunile / progresele/ afacerile

Acest lucru se poate face pe două căi. O să încep cu cea mai folosită.

1. Punem „greutatea” monitorizării pe un software, o aplicație, un calendar, un coach sau un personal trainer (dacă vorbim de obiective individuale) etc.

Acest lucru care multe beneficii, din mai multe puncte de vedere. E ușor de făcut (în mare parte din cauzuri), altceva / altcineva colectează datele și, după caz, oferă feedback.

Ceea ce nu oferă această cale este să-ți spună (decât dacă e vorba de your personal trainer) de ce lucrurile stau așa și cum le poți îmbunătăți.

Unele monitorizări îți salvează timpul și banii. Să luăm spre exemplu orice soft de analytics. Altele îți arată că, totuși, ai făcut ceva, fără ca tu să-ți bați prea mult capul cu asta.

Iar dacă o fac și aplicând principiile din știința comportamentului, cu atât mai bine.

Celebrarea și măsurarea

Iau spre exemplu platforma Slido, un mod de a crea engagement cu audiențe. Orice om care a ținut o prezentare știe cât de important este engagementul. Am folosi-o doar o dată anul trecut, însă aceasta mi-a trimis un recap al rezultatelor mele. Nu că ar fi fost foarte important pentru mine (dacă o foloseam frecvent și aveam target de engagement, atunci da), însă m-am simțit foarte bine să văd toate datele într-un email bine scris.

Celebrarea este importantă și aduce multă energie pozitivă. Acele confeti îți dau o stare de bine.

Același lucru l-aș putea spune și despre Strava.

Tot ce am făcut este să alerg și să-mi urmăresc evoluția, de la alergare la alergare. Asta mă ajută să văd care este pace-ul meu, să-mi analize performanțele și să le corelez cu starea în care a fost când am alergat și altele elemente dinainte de antrenament.

Nu am stat să pun pe hârtie câți km am alergat într-un an. Din fericire, nici nu trebuie fiindcă Strava își oferă un recap al progresului tu. Chiar dacă în 2021 am avut mai puțini km decât în 2020 (asta pentru că am mers mult prin Paris), tot mă bucur să văd că reușesc să mă țin de alergare (și montantă) în fiecare an. E identitatea mea. Sunt o alergătoare și asta mă determină să continui să alerg.

Acest lucru cred că-l fac și alte aplicații sau SaaS-uri (deștepte).2. A doua metodă de măsurare, și cea mai grea, este cea cu pixul și foaia în mână. Adică cea realizată de tine.

Beneficiile acestei metode este că te ține activ în procesul de a progresa către sau departe de ceva. Punând cărămidă pe cărămidă, poți vedea niște pattenuri. Foaia și pixul poate fi un Word sau un Excel. Sau chiar un app în care introduci datele manual, cum ar fi cea care-ți arată un grafic al evoluției greutății (am un amic care are trecută greutatea zilnică pe ultimii 3 ani).

Sunt multe situații în care te poți monitoriza: numărul de calorii, mesajele de cold-reach trimise sau telefoanele date, zilele în care ai scris măcar 10 minute, deciziile pe care le-ai luat cu rezultatele și așa mai departe.

Este greu și presupune efort măsurarea „manuală”

Cu toate acestea, fiindcă presupune muncă manuală, de obicei oamenii nu fac asta. Adesea primesc ochii mari când spun că eu monitorizez multe lucruri, iar unii oamenii mă judecă aspru. Se gândesc că „nu știu să-mi trăiesc viața”.

Mențiunea aici este că, da, dacă te apuci să măsori totul, s-ar putea să nu mai vezi pădurea de copaci. Este important să știi ce să măsori, ce e relevant, și ce nu. Dacă nu țin dietă, nu are sens să scriu câte înghețate am mâncat în vacanță; dacă nu consider că vreau să mă las de cafea, ce sens are să mă apuc să scriu câte cafele beau pe zi (decât dacă analizele medicale indică ceva rău)?

Dar dacă vreau să am rezultate mai bune atunci când ajung la oameni, ajută să văd ce efect au mesajele mele și cum le pot modifica pe baza feedbackului și cifrelor. Sau dacă mă interesează să fac economii, are sens să trec toate cheltuielile și veniturile pe categorii, să văd unde pot face modificări.

Nu spun că e ușor să țintești mai aproape de realitate.

Nu e ușor deloc.

Odată ce ai o perspectivă relativ obiectivă, te cam forțează să acționezi. Iar dacă nu acționezi, deși știi că trebuie ceva schimbat, trebuie să trăiești cu acel sentiment de frustrare, ba chiar enervare. Așa că mulți oameni preferă să nu știe. Dacă lor le merge bine prin metoda aceasta și nu au regrete, atunci îi încurajez să meargă pe ceea ce au ales deja. Dar nu cred că acești oameni citesc articole ca acestea.


Alte avantaje ale măsurării

Mai sunt niște avantaje dacă te monitorizezi.

Gândește-te că a trecut anul și te uiți la viața ta sau afacerea ta și simți că nu ai făcut mare lucru. Doar un sfert din rezoluțiile de anul nou sunt bifate, pe restul, te gândești, le vei rescrie pentru anul ce vine. Ei bine, niște tooluri din acestea, fie că sunt automate, fie manuale, care au înregistrat acțiunile tale în date diferite, își dau energie, încredere.

Îți dai seama că, deși ai doar un sfert din dorințe bifate, ai realizat mult mai multe lucruri la care nici nu te-ai gândit atunci când te-ai apucat de făcut planuri pentru un an întreg!

S-ar putea să apară și sentimentul că ai investit în lucruri/ acțiuni nefolositoare. Însă orice informație despre comportamentul tău este mai bună, decât nimic.

Data viitoare vei știi ce să tai de pe listă și la ce să fii atent. Sau vei știi pe cine să îndepărtezi din viața ta. Sau cui să nu te adresezi, dacă ești business și-ți dai seama că ai mulți clienți cu facturi mici, care ți-au mâncat zilele.


Key takeaways:

  1. Folosește orice tool de monitorizare pentru lucrurile care contează pentru tine. Dacă nu știi ce e important, nu contează. Când o să vezi datele, o să-ți dai seama dacă insighturile respective sunt valoroase pentru tine sau nu.
  2. Suntem cei mai mari mincinoși ai noștri. Ai spune că politicienii, manipulatorii și narcisicii ne mint cel mai mult, însă nu e adevărat. Iau doar un exemplu. De câte ori ți-ai zis că „de mâine…”, și nu ai făcut? Știai foarte bine, din experiențele trecute, că nu o să duci ceea ce vrei la bun sfârșit. Nici măcar nu o să te trezești la timp! Monitorizarea te ajută să te minți mai puțin. Și, de preferat, să schimbi ceva.
  3. Dacă ai un mindset de performer, dacă ai ambiție, atunci a vedea progresele tale și setbackurile, într-o lumină clară, e la fel de important ca o medalie de aur pentru un olimpic. Ca să obții medalia, trebuie să vezi și înțelegi când / de ce cifrele au luat-o în jos. Altfel, e doar visare. (Fii atent la biasul regresiei către medie!)
  4. Dacă, totuși, vrei ca viața să fie mai chill & joyfull, există o soluție și pentru tine. Fiecare om are niște aspecte la care ține și pe care le consideră importante. Măcar acele aspecte să fie clarificate (și optimizate, dacă se poate). O fostă amică tindea să fie atrasă doar de tipi narcisici. Ea nu vedea asta (sau nu dorea să vadă), eu da. Cât despre mine, am avut tendința să ies la date cu tipi evitanți. Pfiu, am scăpat de asta 🙂
  5. E ceva important în a vedea un track record, oricum arătă el și în ce fel se realizează măsurarea (cifre, narativ, vizual). Te poți încrede în el mai mult decât în vorbele celorlalți (sau ale tale :)). Fără acel track record, după cum bine știm, majoritatea dintre noi tindem să ne luăm după alții.

Mai jos puteți comenta sau shareuri acest articol.

Mulțumesc în avans 😉


Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus